Den allsidige ananasen

Den er søt og god, du får kjøpt den hele året. Den er lett å bruke til all mat. Ananasen gir i tillegg spenst til kropp og sjel. Ananasen er en utrolig smakfull og god frukt og skal spises fersk samme dag den er kuttet opp for å få best mulig utbytte av næringen i frukten.

Hva er egentlig ananas?

Ananas er en tropisk frukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika der den fortsatt vokser vilt. Det var Columbus som brakte denne frukten til Europa. 

Selve frukten vokser på en stengel som er kranset av en bladrosett. Frukten er egentlig mer enn 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes i en bladkrone. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt. Fruktkjøttet er syrlig og friskt i smaken. 

Ananasen kan høstes hele året. 

Helsefordeler med ananas

• Ananasen har et høyt innhold av vitamin C som vil bidra til at immunforsvaret fungerer normalt samt at det beskytter cellene mot oksidalt stress. Vitamin C vil også opptaket av jern fra andre matvarer og dermed bidra til å danne kollagen som er viktig for spenst i huden, godt tannkjøtt og tenner. 

  Vitamin C har også et høyt innhold av kostfiber som er bra for en god fordøyelse og normal energiomsetning. Ananas inneholder det fordøyelsesfremmende enzymet ”bromelain” som gjør det lettere for kroppen å fordøye tungt fordøyelig mat. Bromelain vil også forebygge ubehag med mat som gir forstoppelse, oppblåst mage eller gass. 

  Ananasen virker også urindrivende og hjelper med det kroppen til å bli kvitt ekstra væske samt giftstoffer i kroppen. 

  Det å sitte for mye stille, spise for mye salt gir blant annet dårlig sirkulasjon og giftstoffer. Her kan regelmessig inntak hjelpe oss i snu det negative. 

• Ananas vil også kunne hjelpe blodet til å koagulere, den kan virke betennelsesdempende samt lege sår. 

  Ananas i seg selv vil skjerpe appetitten samtidig som den også renser kroppen naturlig og vil kunne bidra til å redusere vekten for den som har behov for det. 

Bruk av  ananas

Ananas kan med sin kombinasjon av sødme, syrlighet og friskhet brukes til all mat. Den brukes mye i desserter, salater, som snack og mellommåltid. Det er vanlig å bruke ananas i sterke retter fra land som Asia, India og ikke minst Mexico. 

Ananasen smaker utrolig godt rå, akkurat som er, eller den kan varmebehandles, grilles, stekes, bakes eller kokes. 

Sukkerinnholdet måles nøye under innhøstingen for å tilfredsstille minimumskrav til kvalitet. Den er moden når den høstes. En moden ananas er grønn i fargen. Når den er moden oppbevares den ved 4-8 grader. Ønsker man å fremme modningen oppbevares den ved 8-20 grader.

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Legg igjen en kommentar