Endelig, 16 år etter planen…

De 39 kilometerne med enkeltspor i Tarragona som forsinker jernbanetrafikken mellom Catalonia og Valencia er snart historie.

Foto: Pau Barrena/Bloomberg via Getty Images

13. januar er Vandellòs-varianten klar for bruk, med 64 kilometer ny skinnegang som vil redusere reisetidene med ca en halvtime for ruten Barcelona-Valencia – og det samme mellom den katalanske hovedstaden og Alicante. Med dette vil en av flaskehalsene som sinker “Middelhavskorridoren” bli borte. Den nye utformingen skulle vært tatt i bruk i 2013. Arbeidene begynte for 20 år siden og skulle egentlig vært  ferdig i 2003. Imidlertid har myndighetene trøblet med å gi de siste bevilgningene, siste gang  i 2013.  

Den nye varianten vil muliggjøre en forbedring i kapasitet, betjenbarhet og pålitelighet, samt den nevnte reduksjonen i reisetidene. Med kun et enkeltspor er planen for avganger og reisetid veldig betinget fordi løsningen tvinger mange ganger togene til å stoppe for å la andre passere, slik vi er vant til med Tramtoget fra Benidorm til Alicante. Reisetiden mellom Barcelona og Valencia kan nå kortes ned til omtrent 2 timer og 40 minutter, mens det til Alicante vil ta omtrent 4 timer og 20 minutter. Talgo-togene, som stopper i Villena og Elda – blant andre stasjoner – så vel som i Elche og Orihuela siden de alle fortsetter til Murcia, vil også se en forbedring i reisetiden.

Adif Alta Velocidad ​​(Adif AV) fullførte testperioden, som er nødvendige for å  igangsette  denne infrastrukturen, i oktober. Femten tusen tilbakelagte kilometer bekreftet sikkerheten på linjen. Renfe gjennomfører for tiden opplæring av maskinister, som vil være ferdig i desember. Parallelt avslutter Adif AV all nødvendig dokumentasjon for homogenisering av den nye infrastrukturen for å få autorisasjon fra Statens Jernbanetilsyn.  Derfor, “med sikte på å minimere de mulige effektene på persontog i Middelhavskorridoren i romjulen”, har man bestemt seg for å  igangsette den nye linjen utenfor feriedatoer, til tross for kunngjøringen om at nyvinningen skulle komme i tjeneste denne måneden.

Har man ventet i 16 år, kan man sikkert klare et par uker til. Euromed tok 4 timer og 38 minutter fra Alicante til Barcelona da den ble satt i rute i 1997 og er nå oppe i rundt 5 timer på grunn av øket trafikk, avhengig av rute. Om to år planlegges en ny reisetidsreduksjon med den nye internasjonale bredsporete dobbeltsporplattformen mellom Vandellòs og Castelló.

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar