Gjess til besvær

I 2015 flyttet 40 gjess inn på en ny park som ligger langs elven Guadiana i den vestlige spanske byen Badajoz. I 2016 økte bestanden veldig, og i 2017 eksploderte den videre, og i år vet ingen hva som skal gjøres med gjessene, fordi det allerede er 500 av dem. Og mange ere er uten tvil på vei, på begynnelsen av en ny avlssesong. Hunnene legger re til seks egg om året, og inkubasjonsperioden er 27 til 28 dager. Ingenvetsikkerthvorgjessenekommerfra-ikkebyenstjenestemenn,ikkedenregionale regjeringen i Extremadura, ikke områdets biologer, og ikke lokalbefolkningen. Men det er to teorier; Rundt 100 meter fra denne vakre offentlige parken, kjent som Parque del Guadiana, er det et annet grønt område som er hjem til rundt 60 gjess som strekker seg rundt fritt. Noen få har rømt og kan ha kommet seg til Guadianaparken.

Den andre teorien antyder at noen mennesker har holdt gjess som kjæledyr og bestemte seg for å bli kvitt dem ved å forlate dem i parken. Denne sistnevnte hypotesen er støttet av borgmester Francisco Javier Fragoso, (PP). “Vi bygget denne parken for folket, ikke for gjessene,” la han til. “De vil kunne nå 1000 eksemplarer i sommer, og det vil utgjøre en helserisiko for de 150.000 innbyggerne i byen.” Dyreeksperter har bekreftet at overskudd av gjess kan være potensielt skadelig for andre arter og til og med for mennesker. “Hvis de fortsetter å mangedoble seg, kan de være transportører av fuglein uensa eller salmonella,” sier José Marín, leder av Badajoz Veterinary Association. Sammenlignet med andre fugler, lever de lenge, er raske til beins, og kan være aggressive.

Siden de ikke har noen rovdyr i nærheten, utgjør de en trussel mot hundrevis av fugler som squacco-hegre, som er en truet art. Nå holder myndighetene alle muligheter åpne, inkludert muligheten for å fange og deportere gjessene. Bruken av prevensjonsfôr ble utelukket fordi andre arter kan spise det, og adopsjon fra lokale innbyggere blir heller ikke sett på som akseptabelt. Fornoen dager siden rapporterte avisen “Hoy” at byen Alicante kunne ta noen gjess til en lokal golfbane. Don Benito og andre kommuner i området har også uttrykt interesse. Og det er et selskap som på et tidspunkt ønsket å lage pâté ut av dem….

TEKST AV: Tom Bjørnø

Legg igjen en kommentar