Kan gripe inn på nytt

Samtidig som det protesteres i Catalonia over fengslingen av ni separatistledere for deres rolle i folkeavstemningen og uavhengighetserklæring i 2017, og til tross for at Spanias parlament har blitt oppløst, vil regjeringen kunne ta i bruk artikkel 155 for å overstyre de lokale myndighetene. (Foto: PAU BARRENA / AFP via Getty Images)

Spanias fungerende statsminister, Pedro Sánchez, gjorde det nylig klart at sentralregjeringen nok en gang vil kunne suspendere Catalonias regionale myndigheter i henhold til artikkel 155 i grunnloven, og at hans administrasjon har studert muligheten for å gjøre det.

Den forrige regjeringen av Partido Popular, under ledelse av daværende statsminister Mariano Rajoy brukte artikkel 155 i kjølvannet av uavhengighetserklæringen i 2017 i den nordøstlige spanske regionen, som avholdt en forbudt folkeavstemning om løsrivelse 1. oktober samme år, og en påfølgende ensidig uavhengighetserklæring utstedt gjennom den katalanske regionregjeringen 27. oktober.

Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE) snakket med Radena-nettverket Cadena SER tirsdag 1. oktober, og sa at det ikke var noe problem med anvendelsen av artikkel 155, til tross for at parlamentet har blitt oppløst i forkant av et nytt generalvalg til Cortes 10. november. “Et forretningsministerium har kraftig fått redusert sin makt, men artikkel 155 kan brukes uten problemer. Vi har studert dette, og det ville ikke være noen problemer i forhold til grunnloven eller dens legitimitet”, sa han. Sánchez la til at sentralregjeringen er villig til å anke alle beslutninger som tas av den katalanske regionregjeringen som den anser for å være grunnlovstridige, slik den har gjort frem til nå. Han ba også separatistledere i Catalonia om “ikke å leke med ilden”.

Intervjuet med Cadena SER fant sted, ikke bare på toårsjubileet for den ulovlige uavhengighets-folkeavstemningen, men også bare dager før Høyesterett skal offentliggjøre sin kjennelse i rettsaken mot de uavhengighetslederne som er anklaget for å ha begått lovbrudd i 2017.

Uttalelsene fra Sánchez kommer samtidig som spenningen i Catalonia stiger. Uken før forsvarte den katalanske regionslederen Quim Torra offentlig ni personer som ble arrestert på mistanke om å ha forberedt voldelige handlinger på eller rundt toårsjubileet. De mistenkte er siktet for terrorhandlinger etter at politiet beslagla bombematerialer og instruksjoner om hvordan man lager eksplosiver, ifølge etterforskningen. Torra sa forrige uke at dette er et forsøk “å skape en falsk fortelling om vold i Catalonia.”

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar