Levende mat/ Raw Food et sunt valg

De fleste har vel hørt noe om Raw Food de siste årene, uten kanskje egentlig å vite helt hva det egentlig er? Kanskje har du lyst å prøve deg litt, eller kanskje vil du bare rett og slett vite litt om hva det egentlig er, og hvorfor mange spiser og velger Raw Food. Raw Food er fargerik, variert og mettende mat, som frister både syn og gane. Man opplever ofte å spise mindre mat da den er meget mettende og næringsrik. Prøv gjerne nå mot varmere tider. Da kan du selv teste ut helsefordeler og hva det gjør for akkurat deg? 

Hva er egentlig Raw Food? 

Raw er grønnsaksbasert mat som ikke er varmet opp over over 45 grader. På norsk kan vi oversette Raw Food til Levende mat da vi tenker at næringsinnholdet i maten fortsatt lever når vi spiser det. Konseptet går ut på å spise maten i naturlige, ubearbeidede form. Noen har hovedfokus på at maten skal være mest mulig næringsrik og andre på at den smake og gjøre godt. Felles er tanken på at det er bedre for kroppen å spise mat som hverken stekes eller kokes. Jo mer Raw food du spiser jo bedre er det for deg. Du behøver ikke nødvendigvis spise bare Raw Food. 

Raw Food er nok mer en livsstil enn noen diett. Det er en måte å tenke på når det gjelder å tilberede mat. Det er en livsstil som tiltrekker seg både de som er helsefokuserte, de som er syke og også de som praktiserer ernæring enten faglig eller medisinsk. 

Definisjonen på Raw Food dietter er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og som regel økologisk. Noen inkluderer kjøtt og fisk, mens mange velger den helt veganske Raw Fooden. 

Helsemessige fordeler med Raw Food

Mat som ikke varmes opp over 45 grader bevarer ofte næringsstoffene i maten bedre. I tillegg til at næringsstoffene ikke svekkes under tilberedningen så vil kroppen også lettere bryte ned maten uten å bruke egne reserver. Man får dermed mer energi og næring av maten og kroppene føles derfor bra. 

Man opplever ofte å kjenne seg mer våken og med bedre fordøyelse samt med mindre søtsug da blodsukkeret balanseres. Raw Food har som formål å maksimere graden av næring gjennom å spise mat med levende bioaktive ingredienser som da kan regenerere kroppen samt skape helse og overskudd på alle plan. 

Raw Food har vist seg å være helbredende på en rekke tilstander og blir ofte brukt medisinsk i mange tilfeller av hjerteproblemer, fedme, diabetes, kreft, immunforsvarssykdommer og mange flere. 

Mange blir tiltrukket av Raw Food som livsstil på grunn av dens foryngende og skjønnhetsskapende effekt. Mange som velger en livsstil med Raw Food setter pris på  kvaliteter som emosjonelle, mentale og spirituelle, og de merker at Raw Food gir dem en stor grad av energi og livskraft. 

All mat som er prosessert skaper støy i kroppen og i hodet, og gjør det dermed vanskeligere å finne en indre balanse. Mange oppdager derfor at kosten gjør det enklere for dem å komme nærmere sannheten om seg selv og verden. 

En av hovedforskjellene mellom bearbeidet mat og Raw Food er at Raw Food er basedannende og bearbeidet mat er syredannende. Syredannende mat kan resultere i opphopninger og betennelser i kroppen. 

Du kan ha store helsefordeler bare ved å erstatte et måltid eller to med Raw Food, eller kanskje deler av måltidet.

Hva kan man lage med Raw Food?

Raw Food er mye mer enn salater, selv om det også er det. Det kan være alt fra bløtlagt villris, nøtter i både dressinger, kaker og middager. Det er også smart å bløtlegge nøtter og frø før bruk, for da er de lettere fordøyelige og næringen tas bedre opp. 

Nydelige og mettende smoothies, lasagne basert på grønnsaker og ange gode supper, og mye, mye mer. 

Det er smart å velge økologiske grønnsaker fordi de er uten giftstoffer og mer næringsrik. 

Raw Food har generelt et fokus på mat av høy kvalitet. Vi lærer kroppen vår å gjenkjenne maten som har høy kvalitet på innsiden og ikke bare på utsiden fordi den er sprøytet og full av kjemikaler.  Vi lærer oss gå forbi fasaden.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Legg igjen en kommentar