Mer trøbbel for ex-kongen

En ny etterforskning som involverer den tidligere spanske kongen Juan Carlos I blir overført til påtalemyndigheten ved Høyesterett. Spanias statsadvokat, Dolores Delgado , offentliggjorde kunngjøringen tirsdag, kort tid etter at en nettavis rapporterte om saken.

Ingen informasjon er gitt ut om innholdet i saken, eller om det påvirker andre medlemmer av den kongelige familien. Inntil nå har etterforskningen blitt håndtert av Spanias påtalekontor for bekjempelse av korrupsjon. Juan Carlos, som regjerte fra 1975 til han   abdiserte i 2014, var allerede målskive for en egen etterforskning av høyesterettsadvokater over hans rolle i påståtte midler som ble betalt for å sikre en kontrakt om å bygge et høyhastighetstog til Mekka . Etterforskningen ledes av Juan Ignacio Campos, den samme aktor som vil ta ansvaret for den nye saken.

Kunngjøringen fra Dolores Delgado kom bare timer etter at nettavisen elDiario.es rapporterte at Juan Carlos I og flere av hans slektninger ble etterforsket i forbindelse med bruk av kredittkort som hentet midler fra skjulte kilder. Etter at denne nyheten ble kjent, sa påtalemyndigheten at de ville undersøke “en påstått lekkasje av informasjon.” Påtalemyndigheter har bekreftet at antikorrupsjonskontoret i flere måneder har undersøkt transaksjoner som er gjort med kredittkort som angivelig ble brukt av faren til den regjerende monarken Felipe VI. De samme kildene sa at andre slektninger også er under etterforskning, men at de ikke inkluderer kona til Juan Carlos, Sofía, kong Felipe VI eller dronning Letizia.

Ifølge elDiario.es hentet kredittkortene midler fra en konto der verken Juan Carlos eller noe familiemedlem var kontoinnehavere. Transaksjonene som etterforskes ble angivelig gjort i 2016, 2017 og 2018, noe som er viktig fordi Juan Carlos mistet sin konstitusjonelle immunitet da han abdiserte i juni 2014, og kan bli tiltalt for forseelser begått etter den datoen. Anklagemyndighetene sa at Antikorrupsjonskontoret har undersøkt flere personer og bedt om informasjon fra bankene om en stor mengde finansielle transaksjoner som involverer de mistenkte kredittkortene.  I mars i år avslo Felipe VI enhver fremtidig arv fra faren i forbindelse med påståtte økonomiske uregelmessigheter som involverte sveitsiske bankkontoer og donasjoner fra flere millioner euro fra Saudi-Arabia. Den regjerende monarken fratok også faren sin årlige gasje på € 194,232.

Juan Carlos var konge i 39 år og er allment kreditert for å ha stoppet kuppforsøket i Cortes 23. februar 1981. Han abdiserte tronen i 2014, i kjølvannet av avtagende popularitet, delvis drevet av en skandale kjent som Noos og av en jakttur der hans forhold til en kvinne ved navn Corinna Larsen dukket opp. I mai 2019 droppet han alle offisielle aktiviteter og trakk seg tilbake fra det offentlige liv.  2. august i år forlot kongen  residensen i Madrid, og hans oppholdssted var et mysterium i to uker til det kongelige hushold bekreftet at han hadde slått seg ned i De forente arabiske emirater .

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar