Nå bruker smuglerne ubåter

Spansk politi har fanget den første transatlantiske “narkoubåten”. Den hadde med seg  kokain til en verdi av 121 millioner dollar og kom fra Colombia.

Smugling av narkotika i Spania med ubåt
Guardia Civil i ferd med å heve den 20 meter lange ubåten som inneholdt tonnevis av kokain. (Foto: LALO R. VILLAR/AFP via Getty Images)

Forsendelsen ble avskjært søndag kveld i den nordvestlige delen av Galicia.  Myndighetene arresterte to ecuadorianske statsborgere, som blir holdt fengslet uten mulighet for kausjon. En tredje mistenkte, en spansk mann, er på flukt og ettersøkt av politiet.

Kilder nær etterforskningen sa at gruppene bak denne sendingen må være “store”, siden ubåten i seg selv må ha kostet rundt 2,7 millioner dollar.  Spanske myndigheter fikk først vite om det 65 fot store fartøyet, som reiste 7 690 kilometer eller 4.778 nautiske mil, fredag ​​etter å ha mottatt et tips fra politiet i Portugal.

Så langt tilbake som i oktober spredte innsatte i et fengsel i Spania rykter om at en narkotikaherre i Galicia jobbet med en forsendelse på 3000 kilo kokain, ifølge den spanske avisen El Pais. “De har utnyttet inaktiviteten i etterforskninger i området mens søkelysene fokuserte på Sør-Spania,” sa en etterforsker ifølge avisen.

I 2006 fant myndighetene en forlatt hjemmelaget ubåt i Vigo og arresterte senere seks mistenkte, som hver ble dømt til to års fengsel for forsøk på å smugle kokain.  Tidligere er det oppdaget ubåter som transporterer kokain langs Stillehavskorridoren mellom Colombia og Mexico. Dette er imidlertid første gang det oppdages en ubåt som har foretatt  denne lange transatlantiske seilasen. Den spanske avisen ABC rapporterte at Interpool hadde overvåket fartøyet siden 15. november.

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar