Ny meningsmåling gir håp til Sánchez

En meningsmåling gjort for EL PAÍS viser at sosialistpartiet (PSOE) vinner valget med god margin 28. april, men langt fra det absolutte flertall som er nødvendig for å danne en flertallsregjering alene. Dermed må partiet lene seg til venstre for å kunne få til en regjering under fortsatt ledelse av Pedro  Sánchez.

Ifølge målingen ville PSOE  vinne 122 seter, og 27,1% av stemmene, 8 prosentpoeng foran  PP, som ville få 76 representanter i Underhuset. Dette blir det tredje generalvalget på mindre enn tre og et halvt år. Sánchez, som bare har hatt  makten siden juni, ble tvunget til å utlyse nyvalg da han ikke klarte å sikre nok støtte for 2019-budsjettet. Fordi ingen av Spanias store partier forventes å skaffe seg et stort nok flertall til å danne regjering, vil vinneren trenge støtte fra mindre regionale nasjonalistiske partier, hvorav nesten alle for tiden er i åpen konfrontasjon med de store partiene i midten.

Målingen viser kun to alternativer for en stabil styring av landet: En, som er en fornyet allianse av de samme partigruppene som slo seg  sammen mot PP og Mariano Rajoy i mai ifjor.  Mistillitsforslaget fra PSOE fikk støtte fra det venstreorienterte Unidos Podemos-alliansen og fra nasjonalistiske partier fra Baskerland, Valencia, Kanariøyene og Catalonia, inkludert de separatistiske katalanske republikanske venstre (ERC) og katalansk europeiske demokratiske parti (PdeCAT).

Det andre alternativet er en pakt mellom PSOE og Ciudadanos, et av de nye partiene som vokste fram under Spanias langvarige økonomiske krise. Men for øyeblikket synes en allianse av disse to gruppene usannsynlig. I februar sa Ciudadanos sine ledere at de ikke ville søke noen avtaler med Pedro Sánchez eller hans parti etter valget, i protest mot statsministerens  samtaler med «de som begikk et kupp i Catalonia».

Hva undersøkelsen tydelig bekrefter er at Spanias langvarige topartisystem er over. Systemet begynte å sprekke i 2015, med fremveksten av protestpartiene Podemos og Ciudadanos. Og nå er det også en annen utfordrer med i løpet: Det høyrepopulistiske Vox, som gikk inn i Andalucias regionale parlament i desember, og nå håper  å kopiere denne suksessen i generalvalget 28. april og 26. mai når Spania vil holde lokal, regional og valg til EU-parlamentet. Ifølge denne siste meningsmålingen ville Vox vinne 10,2% av stemmene ved generalvalget, noe som gir 31 plasser i Kongressen.  

I følge målingen vil både venstrealliansen representert av PSOE og Unidas Podemos og høyreblokken (PP, Ciudadanos og Vox) få 162 delegater hver, 14 for lite for å oppnå absolutt flertall av 350 i Kongressen. Det ser det ut til at bare den første blokken har mulighet til å bygge det nødvendige flertallet med støtte fra regionale partier, hvorav de fleste allerede har avvist PP og eventuelle potensielle partnere. Målingen antyder at PP, under sin nye leder Pablo Casado, vil se det verste resultatet siden etableringen i 1989.  Til tross for Casados ​​skifte til en stadig mer konservativ politkk fortsetter PP å miste potensielle velgere til Vox (18,8%) og til Ciudadanos (17,7%).  Ciudadanos ville i følge målingen være det tredje største partiet, med 55 delegater og 17,7% av stemmene.

Målingen er også dårlige nyheter for alliansen Podemos, Forente Venstre (IU) og det grønne partiet Equo. Denne gruppen står i fare for å miste nesten ni prosentpoeng, hvorav en av hver femte velger velger å bytte til PSOE.  En av hver fjerde som avstod i 2016 sier nå at de er usikre på om de skal stemme, mens en av tre sa at de vil avstå på nytt. “Hjemmesitterpartiet” havnet i 2016 på 30,2%.

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar