Trump som ventet

President Donald Trump leverte en skarp bredside mot globalismen, samtidig som han forsvarte sitt valgmotto “America First”, da han talte til FNs generalforsamling tirsdag.

Trump snakket om triumfer og landets fremgang siden innvielsen av ham som president. Presidenten fortalte bedringen i økonomien, og erklærte at USAs militære styrke er “kraftigere enn det noen gang har vært før”, og hevdet at “på mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn nesten enhver administrasjon i vårt lands historie.” President Trump sa at USA forkaster “global styring, kontroll og dominans” og hyller hver nasjons rett til å  følge sine egne skikker, overbevisninger og tradisjoner, og la til at han aldri vil fortelle andre nasjoner hvordan de skal leve, jobbe eller hvem de skal tilbe. “Vi ber bare om at du respekterer vår suverenitet i retur. Vi avviser globaliseringens ideologi og vi omfavner patriotismens doktrine,” sa han. Han henviste til en lang liste over FN-initiativer, fra Den internasjonale straffedomstolen til menneskerettighetsrådet, som hans administrasjon arbeider for å motvirke.

President Donald Trump fordømte også sosialismen, mens han oppfordret Venezuela til å gå tilbake til demokratiet. “Nesten overalt hvor sosialisme eller kommunisme har blitt prøvd, har det endt med lidelse, korrupsjon og forfall,” sa president Trump.  Han gikk også til knallhardt angrep på Kina på grunn av proteksjonisme samtidig som de i tiår etter tiår hadde nytt godt av åpen tilgang til USAs marked. Derfor ville USA ytterlige øke tariffene på kinesiske varer. Han rettet også hard kritikk mot OPEC for å holde skyhøye oljepriser samtidig som de ble «beskyttet» av USA. Som forventet forsvarte Trump sanksjonspolitikken mot Iran og varslet nye, kraftige sanksjoner i nær fremtid.

Kommentar: Talen var som ventet fra Trump. Dette budskapet har gått som en rød tråd i alle hans taler som president og bygger på det han gikk til valg på. Dette er et oppgjør med Vestens politikk de siste 30-40 årene. En politikk som i stor grad har feilet på mange områder. I gårsdagens tale var Trump klarere enn noen gang på hvor veien går fremover, men det er ikke noe nytt fra ham. Det er konsistent med alt han har stått for og fortsatt står for. Vi mener, at de som arrogant flirte av Trump i FN-forsamlingen, i stor grad undervurderer fenomenet Trump. Det var dette han vant valget på. Dette var  dette halvparten av befolkningen i USA ønsker – og har ønsket i mange tiår. ( I den siste meningsmålinge, offentliggjort i går, har republikkanerne økt sin popularitet til 45 prosent, opp fra 36 prosent i september 2017. Demokratene har 44. Det er også hva halvparten av befolkningen i Vest-Europe ønsker at egne politikere skulle stå for. Det er hva et klart flertall av befolkningene i Øst-Europa og deres valgte representanter allerede står for.

 

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar