Uroen brer seg

Voldelige demonstranter tok til gatene denne helgen i flere byer, inkludert Barcelona, ​​Bilbao og Málaga for å protestere mot koronavirusrestriksjoner som nattforbud.

 Totalt 32 personer ble arrestert i sentrum av Madrid lørdag kveld, etter at en uautorisert demonstrasjon fant sted for å protestere mot det landsdekkende portforbudet som er blitt satt på plass over hele Spania i et forsøk på å dempe spredningen av coronavirus. Urolighetene kom etter lignende scener i andre spanske byer i løpet av helgen, inkludert blant andre Barcelona, ​​Bilbao, Logroño, Málaga, Valencia og Santander.

Demonstrantene i Madrid satte fyr på søppelcontainere i hovedstaden Gran Vía Boulevard, i tillegg til å skade butikkfronter og andre kommersielle lokaler – spesielt banker – i området. Tre  politibetjenter fra nasjonalpolitiet fikk lettere skader, ifølge en talsperson fra sentralregeringens delegat i Madrid. Protesten var ikke offisielt kommunisert, og ble organisert via sosiale medier. Demonstrantene ropte slagord som: “Madrid sier nok,” “Stopp den politiske mafiaen, stopp diktaturet,” og “Madrid blir ødelagt,” blant andre.

Rundt klokken 22 fjernet offiserer demonstrantene fra det sentrale Puerta del Sol-torget, og folkemengdene flyttet seg til Plaza de Isabel II. Der sang et hundretall eller så slagord mot den spanske statsministeren Pedro Sánchez. Noen av dem flyttet deretter til Plaza de España, der de satte fyr på søppelcontainere og prøvde å bruke barrikader for å blokkere Gran Vía.

 I mellomtiden var det fire arrestasjoner i lignende protester i den nordlige byen Bilbao. I Vitoria var det hærverk i sentrum av byen, mens demonstranter i San Sebastián også satte fyr på søppelcontainere. Den sentrale regjeringsdelegaten i La Rioja rapporterte at syv nasjonale politibetjenter ble skadet etter alvorlige hendelser i byen Logroño, med minst seks personer arrestert. I Málaga var det også skader forårsaket av demonstranter, og branner ble stiftet. Fire personer ble arrestert og en offiser ble skadet i Santander, hvor 50 personer demonstrerte mot begrensningene på det sentrale Ayuntamiento-torget.

Statsminister Pedro Sánchez har fordømt volden og kalt den “voldelige og irrasjonelle” oppførselen “utålelig” og begått av voldelige minoritetsgrupper. “Dette er ikke veien,” skrev han lørdag via Twitter og ba om “ansvar, enhet og offer” for å seire over  pandemien. De voldelige scenene begynte fredag ​​kveld i Barcelona, ​​da en annen uanmeldt protest så “veldig voldelige og organiserte høyreekstreme grupper” møtes på Plaza Sant Jaume-plassen, ifølge sjefen for det regionale politiet, Pere Ferrer. Noen av demonstrantene kastet barrierer og fyrverkeri mot offiserer, og politiet foretok 12 arrestasjoner, inkludert to mindreårige.  Det var lignende protester fredag ​​kveld i Burgos og Cantabria.

AV: TOM BJØRNØ

Legg igjen en kommentar